Trabant

Posted: April 10, 2010 by alexandru96 in Stiri auto


Trabant este un automobil care a fost produs în Republica Democrată Germană în perioada 1957 – 1991 Cat timp a existat Zidul intre Germania de Est si cea de Vest, Trabantul a fost relativ necunoscut in Europa Occidentala. Datorita zecilor de mii de cetateni ai RDG care si-au parasit tara prin Ungaria si Austria spre sfarsitul verii anului 1989, micuta masina a devenit un star in mass media si a ajuns cunoscuta Occidentului. Legat de acest fenomen a fost si alegerea sa drept “Masina anului 1989” in Germania de Vest. A fost o recunoastere si o apreciere a acestei masini. Dar circumstantele in care a fost conceputa si dezvoltata sunt necunoscute multor oameni.Dupa al doilea razboi mondial, Germania a fost impartita conform tratatului de la Potsdam. Germania de Mijloc a devenit o zona de ocupatie ruseasca. In urma unei decizii a Aliatilor, industria de aparare germana a fost dezmembrata, aceasta incluzand si uzinele Autounion cu fabricile Horch si Audi in Zwickau (AWZ).

O data cu schimbarile politice produse pe 9 Noiembrie 1989, cetatenii RDG au putut sa achizitioneze masini din Vest. Aceasta a dus la scaderea dramatica a vanzarilor de 601 si 1.1. Incercarea de a le revigora prin introducerea unui nou design a esuat deoarece uzinele Sachsenring nu aveau forta financiara necesara unei campanii publicitare. Astfel, ultimul Trabant P601 a parasit banda de fabricatie din Zwickau la 25 iulie 1990. In aceeasi zi, primul Volkswagen Polo a fost produs aici in serie.

Pe 30 aprilie 1991 ultimul Trabant, de aceasta data un 1.1 a iesit pe poarta uzinei spre a se indrepta spre muzeul autoturismului “August Horch Zwickau”.
Timp de 33 de ani uzinele “VEB Sachsenring Automobilwerke Zwickau” (cunoscute din 1990 ca “Sachsenring Automobilwerke GmbH”) au produs 3.096.099 autoturisme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s