Cum sa iti intretii masina cu costuri minime

Posted: August 27, 2010 by alexandru96 in Diverse

Cum credeti ca i se pare maşinii dumneavoastră ca este tratata? Daca o vedeti ca pe un simplu mijloc de transport, s-ar putea ca aceasta intrebare sa va dea putin de gandit. Daca va considerati totusi un mandru proprietar, probabil ca sunteti mult mai atent cu ea. Insa indiferent care este relatia dintre dvs si masina pe care o conduceti, important este sa aveti grija de ea in moduri specifice, care sa-i mentina fiabilitatea, manevrabilitatea si sa ii pastreze si protejeze valoarea pentru revanzare.

In cazul in care doriti sa pastrati masina cat mai mult posibil, iar costurile de intretinere sa fie cat mai mici, iata cateva sugestii:

1. Uitati-va sub capota pentru a observa eventuale nereguli o data pe saptamana sau atunci cand realimentati.

2. Schimbati uleiul dupa aproximativ fiecare 10.000 de km parcursi sau in functie de ce specifica producatorul in cartea tehnica a masinii. Totusi, multi mecanici vor spune ca schimbul timpuriu de ulei nu poate sa aduca decat beneficii.

3. Spalati masina la 2 pana la 4 saptamani, in functie si de conditiile din zona dvs. Desigur ca in Bucuresti ar fi necesara spalarea cel putin o data pe saptamana, insa vorbim de costuri minime. In schimb, excrementele de la pasari ar trebui curatate cat mai curand deoarece acestea pot deteriora aspru vopseaua.

4. Ceruiti masina o data la 6 luni pana la 1 an sau urmati instructiunile produsului pe care il folositi in acest sens. Produsele de ceruire folosite la protejarea masinii pot include urmatoarele tipuri de ceara: ceara evegetala (de Carnauba), ceara animala (de albine), din produse petroliere (parafina), sintetica (polimeri) sau ceara minerala. Indiferent de forma, o ceara buna va da stralucire si volum finisajului si ca crea o bariera protectoare intre acesta si mediu. Pe langa rolul estetic (umple imperfectiunile vopselei si reduce efectul de panza de paianjen) ceara are si rolul de a retine impuritatile din atmosfera care, altfel, s-ar depune direct pe finisaje.

5. Rotati periodic anvelopele, la 6 luni sau la 1 an in functie si de recomandarile producatorului. Acest procedeu reprezinta o parte importanta a intretinerii anvelopelor si asigura o uzura mai uniforma a acestora. Daca nu gasiti nici o perioada sau tipar de rotatie in documentatia de utilizare, rotiti anvelopele cel putin o data la 10.000 km-15.000 km. La un impact dur totusi, precum lovirea de un hop, poate rezulta o dezaliniere care sa duca la o uzare neuniforma a anvelopei.

6. Schimbati filtrele respectand recomandarile producatorului. Desi schimbarea filtrelor este adeseori subestimata, acest fapt poate avea o serie de urmari neplacute: de la cresterea consumului de combustibil pana la deteriorarea unor componente ale motorului. Mitul conform caruia toate filtrele ar fi “acelasi lucru” indiferent de producator este fals, deoarece elementul de diferentiere este constituit de tehnologia si calitatea hartiei utilizate. Asadar fiti atenti la filtrul de ulei, combustibil, aer si de polen.

Acestea sunt cateva din aspectele carora trebuie sa le dati importanta pentru ca masina dvs sa aiba o viata cat mai lunga, iar buzunarul sa sufere cat mai putin. Desigur ca oricare dintre aceste “indatoriri” necesita cheltuieli, insa pe termen lung economia este vizibila.

Comments
  1. […] Cum sa iti intretii masina cu costuri minime Fri Aug 27, 2010 13:05 pm Cum credeti ca i se pare maşinii dumneavoastră ca este tratata? Daca o vedeti ca pe un simplu mijloc de transport, s-ar putea ca aceasta intrebare sa va dea putin de gandit. Daca va considerati totusi un mandru proprietar, probabil ca sunteti mult mai atent cu ea. Insa indiferent care este relatia dintre dvs si […] […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s